Her er jeg med

torsdag den 29. maj 2014

En sejltur på fjorden og "The Silkeborg Spirit"


I sidste uge havde vi afslutning i vores lille nørkleklub. Det er blevet en tradition at lave en udflugt om foråret eller først på sommeren. På den konto har vi været på orkidétur til Fyn, på besøg hos en keramiker her, på tur til Orangeriet på Gisselfeld og denne gang en tur på fjorden.
Lejligheden bød sig, da vores nabo for tiden har sin svogers lystbåd liggende her med henblik på salg. Naboen er shipping-mand, så vi var i de bedste hænder. I øvrigt var der 3 mænd med, så vi var et mindre, pænt selskab på 8 på fjordtur.
Det var et fantastisk vejr, havblik, solskin og alligevel skumsprøjt!



I midten ses båden. Den indeholder alt, hvad der er behov for. Man sidder behageligt på dækket, og nedenunder er der plads til køkken, soverum og toilet en miniature. Vi sejlede et stykke ud og lå så stille og vuggede ud for naboens og vort hus, mens vi nød den medbragte catering.
Til højre ses nogle af skibsmasterne fra lystbådehavnen og én af de to radiomaster fra dengang DR sendte udsendelser via København-Kalundborg.
Det var en skøn aften, som lover godt for næste sæson.

Jeg springer nu til en anden udflugt, som vi deltog i i sidste weekend, nemlig til Silkeborg. Det var den årlige udflugt i Husbondens forening, som han stadig er medlem af trods pensioneringen. Vi ankom fredag eftermiddag, og hen imod aften var hele selskabet inviteret til Jyske Banks hovedsæde, hvor vi så banklokaler, direktionslokaler, den stedlige kunstsamling, som er helt formidabel, og restauranten "Søstjernen".
Desuden fik vi en orientering om bankens TV med studie, tilhørerloge og foredrag af Anders Dam, bankens direktør.


Slogans fra bankens store lokale og middag i bankens restaurant med indbygget underholdning. Det blev ikke specielt sent, da vi havde et stramt program dagen efter. Vi boede på Gl. Skovridergaard. Det kan kun anbefales. Den tilhører for resten Jyske Bank.
Om lørdagen kørte vi i bus om morgenen mod Søhøjlandet med skovdistriktets naturvejleder Jan Kjærgaard som dygtig og meget vidende guide. I Silkeborg-området er der en meget speciel og enestående natur, som vi blev ledt rundt i, både i bus og på gåben.


Det nederste billede er den flotte udsigt fra Himmelbjerget.
Frokosten blev indtaget i Hotel Himmelbjergets panoramasal, som har den mest fantastiske udsigt.

Efter frokosten var der busafgang til Jornmuseet, som for tiden har den omfattende udstilling: "Expo Jorn - Kunst er Fest " i anledning af 100 -året for Jorns fødsel. Der er mere end 600 værker af over 80 forskellige kunstnere.
Man ser blandt andre værker af Edvard Munch, Picasso, Kandinsky, Miro, Klee og mange forskelligartede værker fra Jorns hånd: abstrakte, keramiske, ekspressionistiske osv.
Direktør Jacob Thage viste rundt, og efter to timer (?) var vi klædt på til at gå på egen hånd! På det tidspunkt var der mange, som var temmelig trætte, så vi endte i den skønne udendørs café.



På collagen ses museet udefra, et karakteristisk Jorn-billede, Heerupbemalede sten, og et gammelt billede, som Jorn satte sit eget præg på!
Jorn fik i 1962 ideen til et anderledes fodboldspil. Triolektisk fodbold. Faktisk var der i lørdags VM i denne disciplin, netop i Silkeborg. Hvordan det endte, ved jeg ikke. Asger Jorn tvivlede selv på, at det ville blive særligt populært, men det er det blevet.
Han forestillede sig, at hvis man under den kolde krig havde haft en tredje kraft, som kunne ophæve konfrontationen mellem øst og vest,  så ville det komme til at handle om at samarbejde, at indgå alliancer, om at forsvare sig i stedet for at angribe.
Den tanke overførte han til fodboldspillet, således at der er tre hold, der spiller med tilsvarende antal mål. Hvis der kun er to hold, vil de spille aggressivt, men med tre hold handler det om at samarbejde og tænke nyt. Mere om spillet og reglerne kan læses her.
Lørdag aften nød vi en skøn middag på Gl. Skovridergaard også her med indbygget underholdning, med taler og sange.


Forretten bestod af rødbede gravad laks med citron, peberrod og dild. Det var meget velsmagende, samtidig med at det var et flot syn.
Direktøren for Jysk Musik og Teaterhus, Niels Kaas, og hans sønner spillede skøn musik for os undervejs. Det var forskellige former for jazz, men mest sigøjnerjazz. De vekslede mellem guitar, violin og kontrabas, og de var utroligt dygtige.



Hovedretten var rosastegt kalvefilet med forårsgrøntsager, nye kartofler samt sauce. Og til dessert fik vi tærte, is, frugt og chokolade. Til det hele fik vi spanske vine.
En af talerne nævnte The Silkeborg Spirit. Som udgangspunkt talte han om, at meget kan lade sig gøre i Silkeborg. På grund af store mæcener som Jyske Bank med direktøren i spidsen og Lars Larsen, som bor uden for Silkeborg, er der basis for store byggerier, sportsarena etc. Kommunen, ildsjæle og alle andre bidrager naturligvis også både økonomisk og på anden vis til, at optimismen blomstrer. Det var i hvert fald vores fornemmelse.
Søndag morgen sluttede denne skønne udflugt så at sige ved morgenbordet. Deltagerne, som kom fra hele landet, incl. Bornholm, skulle jo nå at komme hjem at stemme. Men det er en helt anden historie.


























tirsdag den 13. maj 2014

Siden sidst

Det er vist på tide, at jeg lader høre fra mig. Det er ikke med min gode vilje, at der er gået så lang tid, men vi blev overmandet af virkeligheden.
Den sidste uges tid har vi holdt diverse sygehuse beskæftiget. Husbonden, som ikke har været indlagt siden 1960, blev akut indlagt i den nys overståede weekend i Næstved.. Nyresten! Av!
Undertegnede går til specialfysioterapeut i Holbæk 3 gange om ugen for tiden. Og på den måde er der pludselig gået 14 dage.
Heldigvis er der også sket mange gode ting. Fx havde vi forrige weekend en lille feriegæst på 5 år.
Om fredagen var der plantedag i Øglens børnehave, hvortil bedsteforældrene var inviteret. ( Det store billede). Også Varanen havde fået lov at komme med. Nederst th i collagen står Øglen med sit diplom. Alle børnene fik et, da de havde været ude at samle affald.
Desværre måtte jeg blive hjemme, da jeg ikke var helt fit for fight, men morfar var med. Med retur havde han Øglen, som insisterede på at komme på ferie uden sine forældre.


Vi havde en hyggelig weekend.. Øverst i collagen ses forårslam, som morfar og Øglen var ude at hilse på. Undervejs på deres gåtur stødte de på en shelter, som Øglen og Kenzo gerne ville afprøve.

Tv ses stenmalingsproces og det færdige resultat. Hun koncentrerede sig virkelig meget, og der gik lang tid med at få gjort mariehønen og kaninen så troværdige som muligt. Utroligt, hvad man kan få ud af et lille male-kit fra Aldi til 30 kr.!
Nederst tv ses en jordbærtærte, som vi lavede i fællesskab. Da vi skulle have et stykke, var hun allerede mæt. Hun havde skrabet skålen, slikket skeerne, spist de tilovers blevne jordbær, så hun kunne ikke have mere !
Vi spillede spil: Pixelines flagspil, Kalaha (Canada, som hun siger) og ludo. Flagspillet (4+) er genialt, da man både får en fornemmelse af, hvordan de enkelte landes flag ser ud, og hvor landene ligger i forhold til hinanden (Europa).
 Bogen ved siden af på billedet hedder "Balløver og bænkevarmere".  Den indeholder ca. 80 sjove, gamle ord, som ikke må gå i glemmebogen. Den bog valgte hun, at vi skulle læse i, i stedet for "almindelige historier". Dem kunne jeg så få lov at digte! Hun syntes simpelthen, at det var herligt at høre om : en bjørnetjeneste, krokodilletårer, en tørvetriller, en kindhest osv. Selvfølgelig blev også Ramasjang og Violine også taget i brug.
Søndag eftermiddag var opholdet slut, og morfar kørte hende hjem. Hun er meget nem at have på ferie. Så vi glæder os til, at hun kommer igen!
Fra matriklen.
Udsprungne kvædeblomster
                                                                  En gæst i haven