Her er jeg med

mandag den 29. april 2013

Hvedeknopper og loppemarked

Vores Bededagsferie begyndte torsdag aften hos naboens, som bød på friskbagte hvedeknopper à la Claus Meyer. De smagte dejligt.
En rigtig god start på en forlænget weekend, som også bød på en tur til det vestjyske. Fra Vestsjælland til Vestjylland. For 13-14 år siden flyttede vi den modsatte vej. !
Vores besøg denne gang gjaldt en god veninde, som sidste år købte et gammelt, tidligere statshusmandsbrug fra 1935. Hun har måttet afhænde slægtsgården , og hun måtte finde noget andet at bo i. Efter en mellemstation er hun så endelig rykket ind på det blivende sted.
Allerførst har al indmaden i det "nye hus" været revet ud, der er flyttet mure, der er lagt nye gulve, taget har fået en omgang, murene er berappede, der er også kommet nyt køkken og 2 badeværelser osv.


Og nu fremstår det fantastisk, som en ny, moderne bolig, både oppe og nede. Udhusene, stalden osv. er et kapitel for sig. Hun har 4 køer/kvier og 2 kalve undervejs.
Tidligere bypige, nu landmand! En utrolig forvandling over tid.
Flere  har knoklet i mange måneder for at sætte huset i stand. Jeg tror, at de har brugt alle deres vågne timer, weekender, ferier, aftener og hele dage for at få det til at fremstå så flot og solidt som muligt. Det er blevet helt fantastisk. Hendes mor er ligeså god som nogen indretningsarkitekt.
Der hører vel ca, 4 ha til bruget og en stor have, som må vente til alt omkring huset er i orden. Det vælter op med løgblomster og andre gevækster.


Der var også andet at kigge på i løbet af de dage, vi var der.


Venindens mor tager ind imellem af sted på loppemarkeder med en stand, og til forskel fra mange andre loppemarkeder er tingene i orden: gedigne, solide, nydelige ting af stor kvalitet, fx Donaldson-tøj (Walt Disney), Ivan Grundahl og Blue Willi´s. Det var dog begrænset, hvad jeg kunne passe, for hun bruger kun str. 36.
I Bededagsferien havde hun valgt at benytte garagen og et fortelt til at konkurrere med 2 markeder, som tiltrækker tusinde og atter tusinde af gæster. På motorvejen lidt længere væk var der flere km kø i begge retninger pga de store markeder. Utroligt. Jeg kunne sagtens nøjes med dette lille, fine loppemarked.
Det, som kom med mig hjem, var:


Donaldson-jakke med varmt for
Neongrøn/-gul forårsjakke. Med den på vil man altid blive genkendt!
Et par sommerbukser
En sailortrøje fra Blue Willi´s
Tv på alle tøjbillederne hænger et maleri. Det forestiller undertegnede, som sad model for en kunstmaler in spe, da jeg var yngre.

Keramiklysestager fra Lolland og en urtepotteskjuler med tungekant.
Altsammen til 600 kr. Virkelig billigt!

Så på den måde fik vi en masse med hjem fra vores tur til det vestjyske. Gode samtaler, godt samvær med 10 vidt forskellige mennesker, hvoraf der var én, vi ikke havde mødt før, samt fysiske beviser på, at vi havde været der.

torsdag den 25. april 2013

Forårstur

Som tidligere nævnt var vi taget udenlands for at fejre vores Rubinbryllup.
Vi tog hertil.

Slottet ligger i Neustadt-Glewe
Læs videre her.

søndag den 21. april 2013

Rubinbryllup og 3 års fødselsdag

I løbet af den sidste uge har vi fejret 2 begivenheder i vores lille familie: Rubinbryllup og 3 års fødselsdag.
Sidstnævnte fest foregik i går hos vores søn og svigerdatter i København. Deres yngste blev 3 år, og hun havde også en fest.
Hun er en sej og robust lille moster, som ikke går af vejen for noget. Gå-på-mod og viljestyrke er to af de egenskaber, som hun er blevet udstyret med.
Hun var helt på det rene med, at hun var midtpunktet, og hun nød det. Hun elskede alle gaverne, og de blev leget med efter tur ligesom diverse kager og slik blev genstand for stor opmærksomhed fra hendes side.
Hun er samtidig sjov og kærlig, og så elsker hun at klovne, og vi var alle et taknemmeligt publikum.
"Er det sjovt at holde fødselsdag, S.?" spurgte jeg. (Hvor tåbeligt kan man spørge?)
"Ja, og det er ikke de voksne, det er MIG!"

Pigerne havde pyntet kagekonen

For 3 uger siden begyndte hun i børnehave, og den ligger ikke lige om hjørnet. Børnene mødes på et opsamlingssted og bliver så fragtet "i en blå bus med gule bogstaver, farmor" til et skønt sted i Charlottenlund med naturen lige uden for døren.
Sådan en  lille stump alene af sted (sammen med andre børn, naturligvis), men hun tager det i stiv arm. Ikke noget med at sove i bussen, næh, nej, hun skal nok sørge for at holde dampen oppe og er tilsyneladende i sit S! Kl. 18.00 er hun komplet færdig og er sommetider helt overgearet. Da jeg spurgte om, hvordan det er at gå i børnehave, sagde hun, at hun savnede sin mor og far. Ja, mon ikke?

I går stod hun op kl. 6.00, og da vi kørte hjem ved 20.30 - tiden, festede hun endnu. Fantastisk!
Egentlig har hun først fødselsdag i dag, men da det var mest praktisk for alle parter, blev den fejret i går. "Jeg bliver 3 år", sagde hun stolt. Lidt senere, da vi snakkede om, at hun også skulle have gaver i dag (af forældrene), spurgte hun :"Hvor gammel bliver jeg så?"

Hvad mon hun har fået øje på?
Pigerne legede skole. Storesøster var naturligvis lærer.
Der var lækker mad, både til frokost, kaffe og middag. Det er som oftest sønnike, der står i køkkenet ved sådanne lejligheder, og denne gang fik vi kylling i en mellemøstlig version med rødbedesalat, blomkålssalat og cous-cous til. Det var meget lækkert. Opskriften findes i en bog, skrevet af Ottolenghi, en israelsk kok, som i samarbejde med en palæstinensisk kok har sammensat forskellige skønne retter. Så vidt jeg ved, har han en restaurant i London og er altså også kogebogsforfatter.

Kylling i mellemøstlig version
For første gang så vi familiens  altan. Den er lige blevet færdig. Selv om de har en rigtig dejlig og rummelig lejlighed, så giver altanen den lige et ekstra løft, hvor man fuldt ud kan nyde beliggenheden.

Billede taget fra altanen i det skønneste forårsvejr

En helt igennem vellykket dag med 2 hold bedsteforældre, moster og onkel og (tr)oldemor.
 
Rubinbrylluppet fortæller jeg om lidt senere under "Nonna on tour", da vi var draget udenlands for at fejre det.

onsdag den 10. april 2013

Forårstegn

De sidste dages sol har sat gang i diverse projekter på matriklen.
Fruen i huset begyndte at fable om ramsløg. Vi har nogle i haven (tror jeg?), men de er ikke dukket op endnu, så var vel mere nærliggende end at drage af sted til et område, hvor vi ved de findes. Spørgsmålet var så, om de var kommet op der? Det var de!

Ramsløg i skoven
Husbonden samlede et par håndfulde på sin hundeluftningstur og tog med hjem.

De rensede og sorterede ramsløgsblade samt en enkelt vigtig ingrediens mere

Jeg brugte følgende opskrift, stærkt inspireret af "gastromad":

Ramsløgspesto:

Ingredienser:

Et par håndfulde spæde ramsløgsblade.
1 – 2 dl. rapsolie eller olivenolie. (Vær obs på, at olivenolie kan være gennemtrængende i smagen).
1½ dl. revet parmesanost. (Kan udelades). Man kan også tilsætte 2/3 romano ost, udover parmesanosten.
1 – 1½ dl. Pinjekerner, solsikkekerner, valnødder eller hasselnødder.
Lidt citronsaft.
Salt.

Skyl ramsløgene grundigt. Sørg for at skolde beholderne til pestoen og derefter skylle dem i atamon eller noget. Jeg bruger cognac. Blend det hele og smag til med citron og salt. Kom evt. lidt mere olie i afhængig af den ønskede konsistens. Når pestoen er kommet i beholderen, hældes ca. 1 cm olie over. Dette gør, at den holder sig længere. Pestoen kan fryses.

Pestoen kan bruges både som tilbehør til brød, eller vendes i pasta, kartofler, salat, eller hvad man nu ellers har lyst til.
Den færdige pesto, som smager stærkt, men godt!
Af andre projekter kan nævnes, at vores lille-bitte  minidrivhus nu er sat på plads, boltet fast til væggen og med fliser i bunden, klar til at modtage så mange planter, som muligt. Squashfrø er sat til spiring, ellers er planen, at jeg køber tomat- og agurkeplanter. Om der så er plads til mere, må tiden vise. Egentlig kunne jeg godt tænke mig at udnytte højden, men hvordan? Den trange plads forhindrer hylder og den slags. Måske kan jeg også få plads til en vinstok?
Altså, 1,5 kvm drivhus er ikke nok til mine drømme!

Drivhuset vender, når det står på sin plads, mod sydvest.

Som det sidste projekt den dag fik Husbonden savet og kløvet en del træ.

Velfortjent pause!
Vi har en del fugle i området, men jeg synes, at det er vældig svært at fange dem på et foto. Det må absolut være kameraets skyld?

Denne solsort, udført af en kunstner fra Skælskør, blev dog siddende.
Næste projekt bliver at få alle havemøblerne ud fra deres gemmer. Vi regner med, at der snart kommer flere dage, hvor det er muligt at sidde ude uden at få forfrysninger.

fredag den 5. april 2013

Men når forårssolen skinner, ......

......lever jeg!
Poul Dissings og Benny Andersens skønne forårssang lød i radioen forleden dag. B.A. kan noget med ord, og P.D. med sang. Et uovertruffent makkerpar, efter min mening.
Og det er jo rigtigt: Solen giver liv, både inde og ude.
Siden sidst er der sket meget. Påsken fløj afsted, og nu er endnu en uge næsten forsvundet. Vi har haft kulde og sne, og vi har haft / fået forårsfornemmelser.

Naboens fik gæster: et par fra Gibraltar, som havde lånt en dansk bil på sommerdæk (!) Heldigvis kom ingen noget til. Bilen var tom, men blev totalt skadet. Naboens og vores fælles opkørsel er temmelig stejl, men bilen er dog kraftigt på afveje!

Hundene på tur med Husbonden. Naboens og vi passer hinandens hunde, når de/vi er væk i mange timer ad gangen. Easy har endnu engang fundet en golfbold. 4 har den nu fundet, og så er spørgsmålet, hvor de kommer fra?

Husbonden var også på tur med Øglen, som vi havde fornøjelsen af at have besøg af i flere dage sammen med hendes mor og lillebror. Det var enormt hyggeligt at have besøg.

På tur til Naturskolen, hvor dyrene heldigvis gik ude. Derefter videre til den lille havn for at se, om der skulle være noget stenbiderrogn, men desværre. En stenbider med rogn, og den købte manden foran i køen.
Ellers gik dagene med alskens hyggelige tiltag. Der blev malet med nyindkøbte vandfarver, leget med perler og glaskugler, set film iTv og på iPad´en og leget ude.

Desuden blev der leget med krympeplast, som jeg ikke kendte i forvejen.

De store figurer blev malet og bagt i ovnen. Og så blev de pludselig meget små!

Og så havde man pludselig et nyt armbånd! Sammen med det nye fodboldstøj!
 
Øglen er blevet vældig optaget af fodboldtøj, og det er da heldigvis muligt at købe gode efterligninger i supermarkederne, så det ikke er nødvendigt at bruge flere hundrede kroner på en sikkert kortvarig dille.
Hun er sådan en sød og sjov pige. På et tidspunkt sagde en af de voksne: Nixen, bixen, og så sagde hun : Karen Blixen!
Nixen bixen Karen Blixen! Da vi havde grinet færdigt, fortalte vi hende lidt om samme dame og hendes hus, som man kunne besøge, og Øglen ville også vide, om man måtte lege i hendes have? Senere fortalte hun så videre, at Karen Blixen boede i Afrika, og så skrev hun bøger!
Da det jo var påske, skulle de små finde påskeæg. Deres mor havde sørget for 8 poser, som blev gemt forskellige steder i haven. Det, der var i poserne, skulle man så dele.

Legetøj og spiselige sager imellem hinanden.

Indholdet bliver studeret.
Hej!! Varanen var optaget af andre ting!
Det var en kold omgang, så det var rart at komme ind og kigge nærmere på alle tingene fra diverse påskeægsposer. Her ville Varanen heldigvis også godt være med.
Undervejs sang Øglen nogle af de mange sange, som hun kan udenad, fx Oppe i Norge, Solen er så rød, mor og Mariehønen Evigglad i ny version. Ordene er korrekte, og det er melodien også. Fantastisk!
Varanen blev klippet af sin mor. Det var svært for ham at sidde stille, men jeg synes, at det lykkedes at få ham til at ligne en dreng! Som ovenikøbet så højere og slankere ud.

En nyklippet Varan
Da Reptilfamilien skulle til at hjem, sagde jeg til Øglen, at jeg ville savne hende. "Jeg savner også dig", sagde Øglen og tilføjede:"Så savner vi hinanden"! Nårrh. "Så skal du bare tænke på mig inde i kinderne". Øhh! Kinderne?
Senere fandt Øglemor og jeg ud af, at hun havde blandet det sammen med en lille historie, jeg havde fortalt om en mormor, som havde sagt til sit barnebarn, at hun kom til at savne hende. Så havde barnebarnet sagt: Så skal du bare tænke på mine runde kinder!
Men til allersidst sagde Øglen: "Så skal du bare tænke på mig inde i hjertet!"
Og således skinnede solen indendøre, selvom den vitterligt ikke gjorde det udenfor!