Her er jeg med

mandag den 31. december 2012

Godt nytår!

Efter en laaaang pause håber jeg nu at være vendt tilbage. I skrivende stund har Husbonden og jeg ligget underdrejet i 14 dage med influenza (så meget for den vaccination)!
Lige nu kan vi heldigvis mærke, at det går den rette vej.
Vi var ganske vist 10 juleaften, men det var på ingen måde min fortjeneste, at det forløb godt. Børn og svigerbørn købte ind, lavede julemad, fældede juletræ, pyntede det, og hvad der ellers skal til.

Fældet på matriklen. Julen bæres ind.
Så blev der alligevel jul, selv om det for mit vedkommende var en meget stor opgave at skulle slippe kontrollen. Det er jeg bestemt ikke god til.

Juletræet pyntes
Vi havde i år i stedet for alle at give hinanden gaver, lavet om på konceptet, sådan at de voksne på forhånd havde trukket ét navn. Denne ene person skulle man så koncentrere sig om at finde en gave til. Børnene skulle selvfølgelig have gaver af alle, som de er vant til. Formålet skulle være, at der blev penge tilovers til at donere til et godgørende formål.
Det fungerede godt, synes jeg.


En skrantende julemand
Således oplevede vi endnu en dejlig jul med hele flokken.
Planen var oprindelig, at alle ville blive til 2. juledag, men grundet værtsparrets kondition rejste de videre/hjem allerede juledag. Ingen kan bebrejde dem det. Begge hold havde i tilgift 1-2 syge børn.

På falderebet var der frokost med julemarengs som afslutning, som sønnike havde lavet hjemme.

De smagte godt.
I aften er vi alene for første gang i jeg ved ikke, hvor mange år. Vi plejer at være sammen med venner i Jylland, og jeg tror, det er første gang, vi svigter selskabet i de 25-30 år, vi har fejret nytår sammen, men da vi stadig ikke er på toppen, har vi valgt at sige fra.
Som Husbonden siger, så har vi købt en nødhjælpspakke, så vi har noget at stå imod med, når nytåret er over os: Kammuslinger, hummer, oksemørbrad plus det løse og diverse vine samt champagne og kransekage! Velbekomme!
Og et skønt lykke- og helsebringende nytår til alle! Tak for kommentarer, tilkendegivelser og inspiration i 2012 ! Vi høres ved i 2013!

mandag den 17. december 2012

Den 12.12.12 kl.12.12


.....da sad jeg i toget på vej til hovedstaden. Lidt senere, da vi nærmede os Roskilde, og jeg gjorde klar til at tage en lille "mormor", lød det pludselig i højttaleren, at alle skulle forlade toget i Roskilde pga en bombetrussel på Hovedbanegården.
Nej, hvor irriterende!. Ingen vidste lige der, hvordan og hvornår vi kunne komme videre.
Ca. hvert 10. minut derefter blev vi informeret om, hvordan sagerne nu stod. DSB gjorde, hvad de kunne i så henseende.
Endelig efter en times tid kunne vi komme videre til Høje Tåstrup, Ørestaden og Lufthavnen. Jeg tog med til Ørestaden, tog metroen til Nørreport, mødtes med Øglemor og Varanen, og sammen drog vi videre til Ndr. Frihavnsgade, hvor vi blev samlet op af Øglen og Reptil-far. Så alt i alt tog turen dobbelt så lang tid, som den plejede.
Vi nåede ud til Den Nye By, som Reptilfamilien er flyttet til. Det var dejligt at se det nye hus og fornemme deres glæde ved at bo der. Øglen viste mig stolt børneværelserne, og vi skulle selvfølgelig lege og læse.
Næste dag skulle vi naturligvis udenfor, se haven, gå en tur osv.

Juleengel
Alt var dækket af sne, så deciderede havebilleder må vente til foråret.


Terrasse
På vej hen til centret mødte vi en speciel form for humor?

La dance macabre?

I centret fik vi varm kakao og lidt spiseligt. Centret er temmelig stort og smukt pyntet.

Stjerner ude og inde
Smukt pyntet var der også hjemme i Det Nye Hus. Jeg viser kun lidt af pynten, da en del billeder er af en meget dårlig kvalitet. Julestress? Derfor er der desværre ingen billeder af Varanen.
 
Julenissen er flyttet ind i garderoben
Den julenisse laver de særeste ting, når man sover. Ud over at komme med gaver, kan han også finde på at vende alle stole på hovedet, farve mælken lyseblå osv. Øglen synes det er en fest at komme op og se, hvad nissen nu har fundet på.
 
Peberkagehus, som Øglen har samlet og dekoreret hos farmor.
Sjovt nok har nissen også taget en lille bid og en chokoladeknap!
 
I den anden ende af stuen står en anden bygning, nemlig en stald med en julekrybbe. "Vi har fundet Jesus", siger Øglebarnet. Han var nemlig blevet væk i flytterodet!
 
Ostheimer-krybbe
Det var vældig rart at se familiens nye hjem og fornemme, at de trives så godt der. Helt fint bliver det, når Øglen og Varanen skal begynde i institution i Den Nye By, så de slipper for den lange tur ind til og ud af København.
Så var mit ophold der slut, og jeg blev hentet af sønnen. Jeg havde sagt ja til at være barnepige 2 aftener, da der stod julefrokost på deres program. Det ene barnebarn er 2, og det andet er lige fyldt 6. Det gik godt, synes jeg, men det var umådelig svært for dem at sige farvel til deres forældre om aftenen.
Vi læste, så DVD, julekalender, klippe-klistrede, spiste aftensmad og fik is.
 
Tusch-neglelak!
Multitasking med I-Pad og saks
Efter 4 dage i Den Nye By og i Staden med dejlige samvær kom jeg godt hjem uden bombetrusler og med Mayaernes dommedag aflyst. Hurraaaah! Så bliver det alligevel jul!!

mandag den 10. december 2012

En ny tradition er født

Det har været en ganske begivenhedsrig weekend. Den begyndte fredag aften, hvor der var inviteret til julefrokost på min gamle arbejdsplads.
Allerførst var der udlodning i Skolens Kunstforening. Når der har været en udstiller, er der som oftest købt et kunstværk, en bog eller andet, som har med den specifikke kunstner at gøre. Der er en hovedpræmie, som man kun kan vinde én gang. Dernæst er der gevinster (de indkøbte effekter), som kan vindes af alle fremmødte, og endelig er der gevinster, som kun kan gå til medlemmer.
Jeg var heldig at vinde en kunstbog denne gang: "Mine mange malermøder" af Poul Christensen, som har udstillet på skolen. Jeg glæder mig til at læse den.
Jeg har tidligere vundet hovedpræmien, et maleri af Mogens Balle, et mindre maleri og et foto, så jeg klager ikke.
Derefter var der buffet, sponsoreret af deltagerne. Alle skulle medbringe en ret til ca. 50,- kr. Jeg blev bedt om at tage en flaske snaps med. Det var en let opgave.
Lækre ting og sager blev stillet frem og fortæret. Ind imellem blev der sunget fra en lille samling julesange og budt på underholdning. Det var ganske udmærket.
Da vi var færdige med at spise, skulle vi spille om pakker. Alle skulle have en pakke med. Det gik, som det plejer. Til at begynde med, foregår det hele i god ro og orden. Efterhånden som alle pakker er delt ud, tager man selvfølgelig også fra hinanden og fra de andre borde. Senere endnu bliver vi som børn på ny og snyder i stor og højrøstet stil !
Konceptet er sådan, at den officielle julefrokost slutter kl. 22.00. Så hjælper alle hinanden med at rydde op.
Derefter kan de, der vil feste videre, gøre det. Oprydningen bliver så deres sag.
Vi var en stor flok, der forlod stedet, da den officielle del var slut. Det var hyggeligt, men der er ikke så mange tilbage af dem, som jeg arbejdede tæt sammen med. De er også holdt op, og det er langtfra alle, der har lyst  til at deltage.
Om lørdagen havde vi planlagt at mødes med vores naboer. Vi var blevet enige om at sætte en ny juletradition i søen.
Kl. ca. 15.00 troppede de op hos os. Husbonden havde bagt æbleskiver, og de blev sat til livs i magelige omgivelser sammen med gløgg og kaffe/te.
Derefter gik herrerne og hundene en tur, mens damerne kokkererede og i fællesskab lavede aftenens middag.
Forhistorien er den, at vi tidligere havde købt et rådyr og delt det.. Et dyr har som bekendt kun en ryg, og den skulle vi dele i lørdags. Jeg havde forberedt den, så den var næsten lige til at sætte i ovnen.


Jeg havde hældt rødvin i bradepanden og skåret forskellige rodfrugter i små tern og lagt ved. Til sidst blev ryggen dækket af bacon. Opskriften fandt jeg på nettet. Den hedder "Jægerkonens dyreryg". Jeg går aldrig/gik ikke slavisk til værks, men justerer altid hist eller her.
Nabokonen kreerede en rejecocktail, som smagte skønt, med flûtes til.

Aftenens forret
Samme nabokone havde taget desserten og Waldorfsalat med hjemmefra samt 2 flasker rødvin, så det kunne ikke gå helt galt.

Aftenens hovedret
Aftenens tallerken bestod således af: Dyreryg, hvide og sukkerbrunede kartofler, vildtsauce, bagte rodfrugter, Waldorfsalat og ribsgélé. Det smagte fortræffeligt, må jeg sige. Den opskrift kan anbefales.
Dertil hvidvin og rødvin.
Desserten var en tiramisukage, som vi indtog noget senere sammen med en kop kaffe/te, da vi havde brug for en lille pause.

Tiramisu
En dejlig aften lakkede mod enden. Den kalder bestemt på en gentagelse til næste jul. Vi må blot sørge for, at vores næste nabo, som er ham vi har købt rådyret af, sørger for, at vi kan købe et nyt i 2013.
Søndagen var helliget hjemlige sysler. Da vi ingen planer havde, kunne vi nyde at være inden døre i det voldsomme snevejr.
I sidste uge fik vi det første julekort: Et ark A4, foldet på midten som omslag for et trykt julebrev. En af mine kreative veninder har kreeret det. Dejligt julemylder!


fredag den 7. december 2012

Pensionister på museum

I denne uge har jeg været til julefrokost i Lærerkredsens pensionistafdeling. Der indledes altid med et kulturelt indslag.
Denne gang begyndte vi på museet, hvor vi overværede et yderst interessant foredrag, der handlede om vores by som korstogsby. I 1192 satte Esbern Snare, byens grundlægger, sig i spidsen for et korstog, som gik til Det hellige Land. Jerusalem var faldet i de vantros hænder og skulle nu befries. Hvordan det gik, fører for vidt at fortælle, men Esbern Snare kom hjem igen i god behold, i modsætning til mange af tilhængerne.

Byens museum
Efter foredraget var der tid til at kigge på udstillingerne.

Pyntet med gammel julepynt
Vi forlod museet og gik over på den anden side af gaden, hvor vi skulle spise frokost. Vi havde fået lov til at låne det gamle lokale i kælderen . Bygningen kaldes Bispegården, fordi der i meget gamle dage var bolig der for biskoppen og hans følge, når han kom på visitats.
Maden kom fra restauranten, som ligger ovenover.
I bygningen har byens kunstforening også til huse. Vi nåede lige at få et hurtigt glimt af den udstilling, der hænger og står for øjeblikket: Tekstilkunst og stentøj.

Bispegården
Kunstnerne er Kisse Tindal med tekstilkunst og Marianne Fossgren med stentøj.

Et eksempel fra udstillingen: "Østen for solen og vesten for månen" (tekstil) og "Min søster og mig" (stentøj)
Jeg kunne vældig godt lide stentøjet. Kunstneren havde valgt nogle meget sigende titler til sine værker, fx "Den langhalsede", "Næb", "Er jeg for tyk?" og "Samtale". De fleste ting var vaser, torsovaser, rosenvaser osv.
Så var det tid til at sætte sig og nyde bordets glæder, som også indbefatter hyggelig snak, historier og sang. Maden var traditionel julefrokostmad.
Det skønne, gamle lokale
Inden vi forlod stedet fik vi udleveret bogen til næste læsekreds-arrangement: "Dette burde skrives i nutid" af Helle Helle. Jeg har ikke læst noget af hende, så jeg er meget spændt på den.
Nu vil jeg iøvrigt glæde mig til weekendens udskejelser!

mandag den 3. december 2012

Bage-knasedag.

En skøn weekend er just overstået. Den blev tilbragt på Bryggen, hvor vores søn og hans familie bor. I vores familie har vi i mange år haft en tradition, gående ud på, at store og små mødes en weekend/en dag inden jul til bage-knase-hyggedag.
Det plejer at foregå hos os, men i år foregik det i København. Der er simpelthen ikke weekender nok i december! For samtidig med den årlige tradition skulle ældstebarnebarnets 6 års fødselsdag fejres, så vi nåede det hele på den halve tid.
Vi ankom til Bryggen lørdag formiddag, og efter en kop hurtig kaffe gik vi en tur. Det var rasende koldt. Vi gik ned til Bryggens vinterbad, hvor 2 bassiner er åbne for vinterbadning. Der var masser af mennesker, som stod i kø, enten til æbleskiver og gløgg eller til årskort til badet.


På billedet er der ikke så mange i vandet, men der var en del, der hoppede i, mens vi stod i vores vintertøj og frøs. Nogle svømmede rundt med nissehuer, andre i hel julemandsdragt, og atter andre i bikinier. Nogle benyttede sig af den mobile sauna, som var stillet op i dagens anledning. Bagefter gjorde det godt med gløgg og æbleskiver. Det gjorde det også, selv om man ikke havde været i vandet!


Vel hjemme og efter en god frokost gik bage-knasedagen i gang. Der blev produceret konfekt, pebernødder og Lucia-brød.


Starten går!
Læg mærke til det fine kalenderlys. Vores kreative svigerdatter har købt et hvidt lys og sat tallene på i farvet bivoks. Fantastisk dekorativt!


Der er gang i konfektværkstedet, samtidig med der bliver bagt i køkkenet, og de små har produceret slanger og fantasidyr af dekorationsler!
Det færdige resultat ses her.


De bittesmå konfektkugler i baggrunden er produceret af vores sirlige barnebarn: marcipankugler med chokoladeovertræk og hhv. kandiseret viol og en sølvkugle på toppen!
I køkkenet blev Luciabrødene også færdige.


Flere påstod, at de var alt for store. Det synes jeg så ikke. Så kan man jo nøjes med at tage én!!

Reptilfamilien plejer også at være med, men de havde desværre andre arrangementer i weekenden. De kom heldigvis forbi et par timer. Det var dejligt at se dem.

Så var det tid til lækker middag, og efter en dejlig dag og lidt TV-kiggeri gik de små og de ældre til ro.
De unge skulle gøre klar til en fødselsdagsmorgen, pakke gaver ind osv.
Endelig blev det søndag morgen for fødselsdagsbarnet. Hun havde ligget vågen længe og ventet på, at det skulle blive morgen nok til at stå op. Hun havde ønsket sig så meget, at det ville sne på hendes fødselsdag, og tænk, så lå der jo et tykt lag over det hele som en gave fra himlen, og der kom mere i løbet af dagen.


Utroligt, at vi nu har et barnebarn på 6 år! Her er hun i fuld sving med at pakke gaver op. Gaven fra forældrene var et fantastisk dukke hus med de skønneste dukker og møbler i "victoriansk" stil.

 


 
Mon ikke hun blev glad!
Af andre gaver fik hun Lego Friends, et smykkeskrin, Kim Fupz Åkessons samlede værker, aktivitetsbog, Monster High Barbie osv.
Ind imellem nåede familien også ud på en kælketur i vinterens første sne.
Der var meget, der skulle nås om formiddagen, da der var frokost kl.13.00, hvor familien fra Jylland også ville komme samt (tr)oldemor!
Igen lækker mad og hygge.
Inden vi var nødt til at køre hjem for at hente hunden i pensionen til rette tid, var der lige kaffe, lagkage, kagemand og fødselsdagssang!





En dejlig weekend var forbi. Vores tradition beviste endnu engang sit værd, uanset rammerne.

I morges her i huset.