Her er jeg med

fredag den 24. august 2012

Kultur på ferien

Som tidligere nævnt fik kulturen meget lidt plads på vores ferie i Sverige i sidste uge. Naturen fyldte det meste.
Havde vi prioriteret anderledes, ville vi være kørt til Kalmar, nydt byen, fordybet os i historien om Kalmarunionen og om Margrethe 1.
Desuden ville vi også have besøgt Øland og set ruinerne af Borgholm Slot. Det må altsammen blive en anden gang, da vi håber at kunne holde ferie samme sted igen.
Vi fik læst en hel del i stedet for. Tilsammen fik vi læst bøger af Bjarne Reuter, Henning Mankell, Elsebeth Egholm og Åsa Larsson. De fleste er krimier, så nu tror jeg nok, at jeg skal i gang med en anden genre!
Vi var på marked. Det må også siges at være kultur, den meget folkelige og hyggelige slags. Så vidt vides er der marked 3 gange om ugen i Nybro, på torvet. Det lignede markeder alle andre steder, men vi bemærkede, at fx frugt og grønt var væsentligt dyrere end i supermarkederne. Havde det så været økologisk, havde man måske kunnet forstå det, men det var det ikke engang.
Tøjet på markedet var langt fra vores smag. Det var meget gammeldags, synes vi, og væsentligst i kunststoffer. Jeg så dog også kun en enkelt kunde købe noget.

Derudover så vi nogle kirker, desværre kun udefra, da de var lukkede. Det var 3 meget forskelligartede kirker, som lå ikke så langt fra feriestedet.


Billedet her forestiller Oskars kyrka i Nybro kommune. Det er en gråmalet trækirke fra 1800-tallet med klokkestabel. Kirken er bygget i nyklassisistisk inspireret byggestil. Den blev indviet i 1870.


Denne kirke er Sankt Sigfrids kyrka. Det er en granitkirke, som blev bygget i 1888 på det sted, hvor den gamle kirke havde ligget. Den har fået navnet efter den engelske missionær, som i 1000-tallet holdt sine prædikener i området. Han prædikede under et birketræ og døbte i en nærliggende kilde. Hvor birketræet stod, blev den allerførste kirke opført. Sigfrid anses for at være Smålands helgen og apostel. Kilden ligger ikke langt fra kirken.


Örsjö kyrka bliver betegnet som en perle i stiftet. Den er sekskantet og blev bygget i 1892. men i 1974 brændte den, så kun ydermurene stod tilbage. Allerede 2 år efter stod den nye kirke klar. Det indre var naturligvis helt nyt med tidssvarende og i denne sammenhæng farvestrålende inventar.  Med sine ikoner udgør kirken et unikt rum for gudstjenester. Denne kirke ville jeg gerne have set indvendig også, da den er så meget anderledes end de øvrige.

"Engle kan flyve, fordi de tager sig selv så let." (C.K.Chesterton)

mandag den 20. august 2012

Hjemme igen

Efter en skøn uge i Sverige er jeg nu tilbage på min pind.


Vi nød alle 3 stedet. Det var perfekt, og i og med at vejret også var det, gik det hele op i en højere enhed.
Læs mere om vores ferie på Nonna on Tour: Natur og Kultur.

fredag den 10. august 2012

Førskolebarn

I skrivende stund har vi besøg af vores ældste barnebarn (5 år).  Hun har været her fra i går, så det er en miniferie, vi taler om. Hun skal nemlig hjem i morgen tidlig. Det er rigtig hyggeligt at have hende her. Hun er nem at have på ferie, og vi kan foretage os ting med hende, som naturligvis ikke kan lade sig gøre med de andre, fordi de er så meget yngre.
Hun kom ikke alene. Hun er lige blevet den lykkelige indehaver af den sødeste kanin, man kan tænke sig. Den er kridhvid og af racen Løvehoved. Racen stammer oprindelig fra Belgien og er en dværgkanin. Den kaldes Løvehoved på grund af dens manke. Kaninen her hedder Esmeralda.


Hun er god til at tage sig af den. Den står på værelset i sit bur, og ind imellem løber hun op og nusser den. Den har været på besøg i legehuset og et smut på græsplænen, men jeg tror egentlig, at den blev lidt frustreret over alle disse sceneskift.
Vi har læst historier, klippet påklædningsdukker og set DVD og Ramasjang.
Men vi var også på kunstudstilling. I øjeblikket udstiller Esben Hanefelt Kristensen i Kunstforeningens skønne lokaler, den gamle bispegård, hvor biskoppen boede, når han var i Kalundborg, i 1400-tallet.
Det er helt fantastiske billeder, EHK laver. Et eventyrligt univers, han fremtryller. Man kan blive ved med at opdage nye figurer og sammenhænge. Også det yngste medlem i vores lille trio var fascineret. Hun måtte have en plakat med hjem.
Esben Hanefelt Kristensen er lige blevet bedt om at lave 300 illustrationer til H.C.Andersens eventyr. Gad vidst, hvor lang tid det tager at lave et enkelt billede?

"Flyvende fuglepynt ved blussende træ"

"Hvem kigger på hvem, uglerne, du eller dem?"
Efter at have studeret de skønne billeder, skulle vi ned og købe skoletaske. På mandag begynder hun nemlig i 0. klasse. Det er stort! Vi gik efter en Jeva-taske, men udvalget var ikke så stort. Vi var sent ude, kan man sige, men vi fandt heldigvis én, hun kunne lide, og som havde integreret gymnastiktaske og madpakke samt drikkedunk. Vel hjemme skulle de ting, hun i forvejen havde fået, puttes i tasken, og alle lommer undersøges.

Skolepige
Der var bl.a. en regnebog, som hun kastede sig over. Den fangede hende med det samme, og hun lavede flere sider. Man må sige, at nutidens bøger ser noget anderledes ud, end da jeg startede i skolen! Med plads til guldstjerne på hver side, når man har lavet den korrekt. Guldstjerner, superstjerner og guldmedaljer følger naturligvis med!

Koncentration
Sidste programpunkt ud af huset var en tur på Naturskolen. Vi så høns, en hane og kaniner og fik købt en is.

I bur
Esmeralda er dog den sødeste. Det blev vi hurtigt enige om.
Så var det meste af den dag gået, og nye udfordringer venter. Jeg er ikke i tvivl om, at hun nok skal klare dem.

tirsdag den 7. august 2012

Genbrugsen

Jeg har lige været på besøg i vores nyeste genbrugsbutik, som er meget stor med plads til møbler og alt muligt andet inden for genbrug.
Ind imellem kan man også finde nyt. Således fandt jeg 2 par sommerbukser og en bluse, som var helt nye.
Desuden kom jeg hjem med nedenstående:


Det var rørende billigt. En klokkestreng med de skønneste markblomster til en rund femmer! Utroligt. Jeg har flere ideer til produkter, hvor dele af den indgår, for den kommer ikke op at hænge, som den er. Den tid er forbi for mit vedkommende.
De små skåle kunne jeg ikke stå for. De skal bruges til snacks eller yoghurt, tror jeg . Mulighederne er legio.


Desuden faldt jeg over 2 trådkurve i metal. Den ene er fyldt med grøntsager nu og den anden med frugt. Vores køleskab er desværre ikke så stort, at der er plads til frugt og grønt, men det bliver der snart ændret på, heldigvis!

mandag den 6. august 2012

Den gamle mand og haven

Den gamle mand er Husbonden. Han havde fødselsdag i går, og da vejret var fint, ville han i haven. Jeg syntes, at han skulle holde fri og foreslog en køretur til spidsen af halvøen, vi bor på.
Vi ville køre ud til fyret og drikke kaffe på den nyoprettede café, som er blevet en stor succes.
Som sagt så gjort. Der var mange mennesker derude, men der er plads nok.
Vi nåede at drikke kaffe, men ikke at komme op i fyret. Det kan vi jo så gøre en anden gang. Der er ikke så langt derud.
Vi fulgte stien fra parkeringspladsen og ud på spidsen.



Er vi på rette vej?


Det lader til det. Undervejs mod Fyret og den tilhørende café så vi bl.a. skønt duftende kaprifolier, fine lyserøde blomster (jeg ved desværre ikke, hvad de hedder) og høje, udgåede træer.

(Her skulle der så have været et par billeder, men når IT ikke er min spidskompetence, så vil billederne ikke det, jeg vil. Problemet er, at de vender forkert på bloggen. Jeg har redigeret, gemt, lagt i ny mappe og prøvet ny browser. Intet hjælper. Anyone?)

Vel ankommet til Fyret konstaterede vi, at stedet lukkede en time tidligere end annonceret. Vi nåede vores kaffe, men selve fyret må vi bestige en anden gang. Under tagskægget på bygningerne havde adskillige svaler bygget rede. Svalekoloni? Forældrene havde travlt med at finde føde til de små, der stak hovederne ud af rederne med åbent næb. Hyggeligt! Måske lige bortset fra, at pladsen neden under rederne bar kraftigt præg af deres tilstedeværelse.

Udsigten er fantastisk fra spidsen af Røsnæs, ligesom hele landskabet derude og på vej dertil er helt unikt.


Vejret var virkelig med os. Et stille hav, en næsten skyfri himmel og sol. Hvad kan man ønske sig mere?



Et par fiskere nyder også sammen med mange gæster naturen og regner sikkert med at fravriste havet et par fisk eller 3.
Vi håber også på senere på året at få kulinarisk udbytte af området i form af havtorn. Vi inspicerede dem og konstaterede, at vi sikkert skal ind i september, før de får deres flotte, orangerøde farve og er plukkemodne.

Vel hjemme gik Husbonden i haven og stablede træ!







torsdag den 2. august 2012

A clever little Storyteller

Sådan én har vi haft besøg af. Øglen har været på ferie et par dage her med 2 overnatninger. Derpå kom hendes forældre og lillebror for at hente hende og "være på landet" en weekends tid.
Øglen var i vældigt humør, da hun ankom og klappede, da hun så vores hus.
Tiden gik med leg, læse historier, spille spil, sidde i legehus, lege med "prinsesshuset" fra Gyldendals Børnebogklub, finde Lille Nørd på computeren og se Bambi på DVD. Undervejs fik vi også lavet pandekagedej.
På et tidspunkt blev hun træt af at blive fotograferet hele tiden, men jeg nåede at få et par billeder,
Her sidder hun inde i legehuset og synger en lille sang om, hvad der er sket. Det gør hun gerne, eller også fortæller hun historier. En syngende og fortællende Storyteller.
"Da jeg var en lille, stor dreng, da......". "Har du været en dreng?"spurgte jeg. "Ja", lød svaret. Det er så sjovt at lytte til, og musikalsk er hun også.




Den gyselige blomst på bordet i legehuset kan spille en melodi, når man trykker på en knap: "Daisy, daisy, give me your answer........". Øglen fangede melodien med det samme og sang sangen på engelsk (sådan som hun syntes, det lød!). Imponerende.
Heldigvis var vejret dejlig i den uge. Det var endda så varmt, at vi ikke kunne spise ude på terrassen, så vi sad på vores lille balkon, hvor der som regel er ganske svalt.


I weekenden nåede vi heldigvis at sidde på "den store terrasse" og grille, inden det brød løs om lørdagen, og Varanen nåede at prøve den nye sandkasse.

Vi var heldige. Regnvejret kom først, da vi skulle til at hjem fra byen. Der var byfest, og det skulle vi lige opleve en bid af. Regnvejret endte med at være et skybrud. Grænsen går ved 15 mm vand i løbet af en halv time, og vi fik 16.
Jeg tror, der sker det samme lige nu i skrivende stund, bortset fra at vi får hagl denne gang!


Vi nåede dog til byfesten at prøve forskellige aktiviteter i Tivoli, købe en stor ballon, spise pølser og is samt besigtige de fleste boder. En stor succes!
Vel hjemme stod den på pandekager, friske jordbær og vaniljeis.



(Nu skulle linket til Nonnaontour fungere. Min hjælper udi Cyber-space-spørgsmål er vendt hjem fra ferie. Tak for support!)

onsdag den 1. august 2012

Slut med give-away´en

Så har vi passeret den 1. august 2012 kl. 12, deadline for min give-away.
Husbonden har ageret Lykkens Pamfilius og udtrukket Kirsten som vinder af Brødbogen.
Strikke- og hæklebogen går til  Rikke// Camp Chaos.

Tillykke med det. Jeg håber, at I får stor fornøjelse af bøgerne.

Send venligst jeres adresse til min e-mail: hs@friiserne.dk, så vil bøgerne snarest være på vej.